We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.
De eerste hondentrainingsles, dat is voor iedereen spannend. Of je nu trotse eigenaar bent van je eerste hond of al je hele leven honden hebt gehad: je komt voor het eerst (of sinds lange tijd weer) op het trainingsveld, je ontmoet de hondentrainers en de andere deelnemers in de cursus. Iedereen vraagt zich af hoe de eigen hond het zal gaan doen tijdens de training. Was er nu vooraf iets gezegd over beloningsbrokjes? Zit deze riem goed bij de hond? En moest je nu wel of niet het inentingenboekje meenemen? Om antwoord te geven op de vragen die je wellicht al vooraf aan de eerste hondentraining hebt, zetten we in dit blogartikel de belangrijkste zaken voor je op een rij. Zo weet je wat je voor, tijdens en na de hondentraining kan verwachten en ga je alvast goed voorbereid en met veel plezier samen met je hond naar de eerste training toe.
Voor aanvang van de eerste hondentrainingsles
Een goede voorbereiding is het halve werk! Het is dan ook handig om onderstaande punten te lezen en de juiste spullen in huis te halen voordat je voor de eerste keer naar de hondentraining komt.
Algemene informatie over de hondentrainingen
De trainingen worden buiten gegeven in het groenrijke Ghoybos, waar we ons eigen omheinde en verlichte hondentrainingsterrein hebben. Een hondencursus bestaat uit lessen van ongeveer 45 minuten, met voor- en nabespreking. De cursussen geven we in groepsverband. Samen met je hond train je in een eigen vaste groep op een vaste dag en vast tijdstip in de week. Kom op tijd, want we beginnen de lessen stipt!
Vaccinaties voor de hond
In Nederland is het verplicht om je hond volledig te laten vaccineren tegen besmettelijke ziekten. Je hond dient dan ook alle verplichte vaccinaties te hebben gehad om deel te kunnen nemen aan de hondentrainingen bij Doderer Hondenschool. We trainen in groepsverband en zonder inentingen lopen jouw en andere honden risico om besmet te raken. Dat willen we natuurlijk voorkomen. De juiste vaccinaties bieden aan alle honden bescherming.
Voor de puppycursus is een bewijs van de eerste twee entingen voldoende. Neem het hondenpaspoort of vaccinatieboekje mee naar je eerste les, zodat we deze kunnen inkijken. Heb je al een wat oudere hond en is het de eerste keer dat je traint bij Doderer Hondenschool? Ook dan zien we graag het vaccinatieboekje in.
Hondentrainingsbenodigdheden
Om de hondentrainingen soepel te laten verlopen, is het handig om de volgende benodigdheden in je bezit te hebben voordat je de eerste keer naar hondentrainingsles komt, en vervolgens elke week mee te nemen naar de trainingen:
- Een vaste, stevige riem van minimaal 120 centimeter
Het merendeel van de trainingen doen we aan de lijn. Een lijn van ongeveer 120 centimeter geeft genoeg speelruimte om de oefeningen uit te kunnen voeren en tegelijk de hond dichtbij je te houden. We trainen immers om de onderlinge band tussen de hond en de eigenaar te versterken! - Een vaste lijn
Dit betekent geen slip-, rol- of kettinglijnen. Met een vaste lijn hou je op een natuurlijke manier meer controle over je hond. Zowel een passende halsband als een goed zittend y-tuig (geen borsttuig!) zijn goede keuzes. - Beloningsbrokjes
Onze hondentrainingen staan in het teken van het belonen van positief gedrag van de hond. Hiervoor gebruiken we onder andere beloningsbrokjes. Het is handig om andere brokjes mee te nemen dan de hond als regulier voer krijgt, zodat de hond extra gemotiveerd is om naar je te luisteren. Kies smakelijke, lekker ruikende brokjes! Dit kunnen speciale snoepjes zijn uit de dierenwinkel, maar ook stukjes kipfilet of zelfs stukjes brood met een beetje smeerkaas. Leuk om uit te proberen waar jouw hond enthousiast van wordt! Meer informatie over beloningsbrokjes vind je in ons blogartikel ‘Op zoek naar beloningssnoepjes voor je hond’. - Hondenpoepzakjes
Het kan natuurlijk voorkomen dat je hond onverhoopt zijn of haar behoefte op het hondentrainingsterrein doet. Altijd handig als je dan wat hondenpoepzakjes bij je hebt. Direct naast het trainingsveld staan prullenbakken waar je de volle zakjes na de hondentraining in kunt deponeren.
Uiteraard zorgen wij voor genoeg speeltjes, apporteerspullen en andere benodigdheden om leuke en leerzame oefeningen mee te doen tijdens de lessen.
Tijdens de eerste hondentrainingsles
Een hondentrainingsles bij Doderer Hondenschool is nooit hetzelfde! Elke week is het weer een verrassing welke oefeningen, opdrachten of spelletjes je samen met de hond gaat uitvoeren. Eén ding staat vast: elke les staat in het teken om ervoor dat er een leuke en vertrouwde band tussen jou en je hond ontstaat.
De lesindeling
Bij aanvang van de les komen we allemaal bij elkaar op het hondentrainingsterrein. Zo hebben de aangelijnde honden de kans om elkaar kort te begroeten door aan elkaar te snuffelen terwijl de eigenaren een praatje maken. We beginnen elke les met een voorbespreking en te zien hoe het met iedereen gaat, we delen nieuwtjes vanuit Doderer Hondenschool en we checken of er eventueel vragen zijn. Dan starten we met de les. De lessen zijn erop gericht om een plezierige band op te bouwen tussen jou en je hond. Hiervoor hebben we diverse oefeningen, opdrachten en spelletjes voor jullie in petto. Ook focussen we ons op het socialiseren van de honden door ze op een positieve manier te laten wennen aan mensen, andere honden en objecten. Na de les bespreken we het getrainde materiaal na en beantwoorden we eventuele vragen.
Heb je vragen? Stel ze!
Over vragen gesproken: schroom niet om een vraag te stellen wanneer je ergens mee zit of niet goed weet hoe je iets met je hond op de juiste manier aan kunt pakken. Daar zijn we immers voor!
Het gaat erom dat jij en je hond samen een goede band opbouwen. En dat gaat een stuk makkelijker wanneer je antwoord krijgt op prangende vragen die je eventueel hebt. En grote kans is, dat veel meer cursisten met dezelfde vraag zitten en maar wat blij zijn dat jij ‘m stelt. Daarbij vinden wij het als hondentrainers ook interessant om te weten waar jullie zoal mee zitten. Door vragen te stellen, kunnen we iedereen nog beter begeleiden.
Je zult misschien al wat algemene vragen hebben voordat je voor de eerste keer naar de hondentraining komt. Daar hebben we al rekening mee gehouden en een Veelgestelde vragenpagina ingericht. Op trainingsdagen zelf kunnen vragen zowel vooraf aan de training gesteld worden wanneer we de voorbespreking houden en je bijvoorbeeld een vraag hebt over het gedrag van je hond in huis, als tijdens een les wanneer je wil weten waarom je hond bij een oefening op een bepaalde manier reageert. Ook na de les kun je ons bellen of mailen wanneer je een dringende vraag hebt. Uiteraard kun je de vraag ook onthouden tot aan de volgende les!
Jouw hond versus de andere honden
Tijdens de les hoopt iedere eigenaar dat zijn of haar hond zich van de beste kant laat zien. Het is dan ook weleens balen als je hond net even niet goed meeloopt, of de oefening niet net zo goed doet als de andere honden uit de groep. Een belangrijke tip die we mee willen geven: vergelijk jouw hond niet te veel met andere honden en hoe zij presteren. Het trainen in groepsverband is een leuke en informatieve manier om naar elkaar te kijken en van elkaar te leren. Maar net als bij mensen heeft elke hond een eigen karakter, humeur en leercurve. Focus je dus liever op je eigen hond, daar gaat het immers om! Wees trots op wat er bij jouw hond goed gaat, en kijk in welke situatie er misschien extra aandacht of meer hulp van ons nodig is. Daar zijn wij weer voor om je te begeleiden!
Na de hondentrainingsles
Met alleen de lessen volgen kom je er natuurlijk niet. Wil je een lieve, vrolijke viervoeter in huis die helemaal past bij jouw (gezins)situatie, dan is het verstandig om daar ook buiten de hondentrainingslessen om zelf tijd en energie in te steken. De oefeningen die we tijdens de les geven, hebben we zo ingericht dat je het met gemak kunt overnemen in de praktijk. Lekker oefenen dus thuis in de woonkamer, buiten in de straat of tijdens de wandeling.
Oefenen oefenen oefenen
Het is nog nét geen huiswerk, maar we raden het iedereen sterk aan om de (basis)oefeningen, tips en trucs die jij en je hond tijdens de hondencursus leren, ook in je eigen tijd met de hond regelmatig te herhalen. Hoe meer je oefent, hoe sneller de hond de verschillende commando’s en de bijbehorende bewegingen onder de knie krijgt, beter begrijpt wat er precies wordt verwacht en snapt wat wel en wat niet is geoorloofd. Het oefenen hoeft echt geen úren te duren. Een paar minuutjes per dag of per uitlaatronde waarin je één of twee oefeningen uitkiest, is al meer dan genoeg! Begin klein, zowel in oefeningen als in tijd – zeker wanneer je hond nog jong is – en bouw het dan langzaam uit. Je zult zien dat het herhalen van oefeningen en op deze manier qualitytime met je hond door te brengen, ertoe zal bijdragen dat jullie elkaar beter begrijpen en zo de liefdevolle onderlinge band tussen jou en je hond wordt versterkt.
Vervolgcursussen
Hebben jij en je hond de smaak te pakken? Wanneer jouw cursus is afgelopen, zijn er altijd mogelijkheden om door te trainen bij Doderer Hondenschool. Want een hond, van welke leeftijd ook, is nooit te oud om te leren. Zo is het mogelijk om van de Puppycursus door te stromen naar de Vervolgcursus voor jonge honden. Is jouw hond al wat ouder, dan is een Gedrag- en gehoorzaamheidscursus op niveau van je hond altijd mogelijk. Vindt jouw hond het leuk om voorwerpen op te pakken en naar je toe te brengen? Misschien is de Apporteertraining voor beginners dan wel iets voor jullie, of als je echte wedstrijd- of jachtambities hebt met je hond, onze specialisatie in de Jachttraining. In de Funtraining leer je op een vrije en ongedwongen manier diverse hindernissen en balansoefeningen met de hond. Of misschien wil je wel lekker sportief met je hond bezig zijn en deelnemen aan de Honden-bootcamp. Kijk gerust eens bij ons hondentrainingsaanbod of er iets voor je tussen zit.
Start je met een van deze (vervolg)cursussen, dan gelden ook hiervoor de tips over vaccinaties, hondenbenodigdheden en voorbereidingen voor de eerste hondentrainingsles die we hierboven voor je op een rijtje hebben gezet. En zo is de cirkel weer rond!