De meestgestelde vragen aan onze hondenschool voor je op een rij:

  1. Waarom is hondentraining handig?
  2. Welke honden zijn welkom op de cursussen, trainingen en workshops?
  3. Vanaf welke leeftijd mag mijn hond trainen?
  4. Welke entingen zijn vereist om te komen trainen met mijn hond?
  5. Kan ik een proefles volgen?
  6. Wat heb ik nodig om te komen trainen met mijn hond?
  7. Moet ik met mijn hond al voorbereidend werk hebben gedaan voor de eerste les?
  8. Is het handig als ik alleen kom trainen met de hond of mag ik iemand meenemen?
  9. Mogen kinderen mee naar het trainingsveld?
  10. Ik ben slecht ter been/zit in een rolstoel. Kan ik dan hondentraining volgen?
  11. Ik zie dat de cursus al van start is gegaan. Kan ik later instromen tijdens een cursus?
  12. Ik krijg pas op een later moment een hond. Kan ik me alvast inschrijven voor een cursus?
  13. De hondencursus/workshop/privétraining is afgelopen. Kan ik doortrainen?
  14. Ik heb in het verleden met mijn hond deelgenomen aan een cursus. Na de cursus ging het lange tijd goed, maar ik merk dat er nu toch onenigheidjes/minder fijne trekjes bij mijn hond zijn ingeslopen. Wat kan ik doen?
  15. Gaan trainingen door met slecht weer?
  16. Welke kleding raden jullie aan voor op de hondentraining?
  17. Mijn hond is loops (geweest). Kan ik naar de hondentraining komen?
  18. Mag ik komen trainen wanneer (ik vermoed dat) mijn hond een besmettelijke ziekte heeft?
  19. Mijn hond heeft een (tijdelijke) blessure of verwonding, of gedraagt zich anders dan normaal. Mag ik komen trainen?
  20. Kan ik het hondentrainingsveld ook betreden wanneer er geen hondentraining wordt gegeven?
  21. Ik ga een les niet redden/heb een les gemist. Mag ik deze (op een ander dag) inhalen?
  22. Ik ga een les niet redden. Mag mijn partner/ouder/buur de les overnemen??
  23. Wanneer ik een les afzeg, kan ik dan de lesstof van die les krijgen?

1. Waarom is hondentraining handig?

Een hondentraining volgen is een ontzettend belangrijk onderdeel om te bouwen aan die onderlinge wederzijdse vertrouwensband tussen jou en je hond. Heeft jouw hond het vertrouwen in jou en andersom jij in jouw viervoeter? Dan heb je een kameraad voor de rest van je leven. Om aan die vertrouwensband te werken, bieden wij diverse trainingsmogelijkheden aan. Tijdens de cursussen bij onze hondenschool leer je je hond steeds beter kennen. Je ontdekt wie je hond is, hoe hij/zij zich gedraagt, hoe hij/zij zich voelt in bepaalde situaties en hoe je zijn/haar gedrag positief kan sturen in wat jij fijn en wenselijk vindt. Daarnaast is het volgen van hondentraining een leuke manier om samen met je hond tijd door te brengen, wat ook weer zijn uitwerking heeft in die onderlinge band! Dus, voor welke hondentraining schrijf jij je in?

2. Welke honden zijn welkom op de cursussen, trainingen en workshops?

Alle honden van elk ras en elke leeftijd zijn welkom bij Doderer Hondenschool! Van pup tot ouwe dibbes en van rashond tot mixen, herplaatsers en honden uit het buitenland. In de groepssamenstellingen proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de leeftijd en het niveau van de hond, zodat jij en je viervoeter zoveel mogelijk leren en ook genieten van het leuk samen trainen. Sommige trainingen zijn gestoeld op bepaalde leeftijdsgroepen of ambities, denk aan puppytraining of jachttraining, maar dat staat altijd vermeld. Alles is bespreekbaar en niets is ons te gek!

3. Vanaf welke leeftijd mag mijn hond trainen?

Voor (groeps)trainingen bij ons op het veld hanteren we de regel dat de hond minimaal 9 weken oud is om deel te kunnen nemen. Voor privétrainingen thuis is op jongere leeftijd al mogelijk, mits de pup juist geënt is, om ziektes en besmettingen voor je nog kwetsbare pup te voorkomen.

4. Welke entingen zijn vereist om te komen trainen met mijn hond?

Bij onze hondenschool hanteren we de regel dat honden mogen komen trainen wanneer ze de eerste 2 entingen hebben gehad, oftewel de 6- en 9-wekenenting. Dit om de gezondheid van alle honden bij ons op het veld zoveel mogelijk te waarborgen. De 12-wekenenting is alleen noodzakelijk indien je ook de apporteer- en jachttraining volgt, omdat het kan zijn dat we de honden met bepaalde oefeningen te water laten.

5. Kan ik een proefles volgen?

Het is mogelijk om buiten de groepslessen om een proefles te volgen. Zo krijg je een kijkje in hoe de cursussen zijn opgebouwd en krijg je ook een goed beeld hoe wij les geven. Andersom leren wij jou en je hond zo kennen en kunnen we een goede inschatting maken voor een passende trainingsgroep waarbij je kunt instromen indien er plek is, of waarvoor je op de wachtlijst komt. Een proefles duurt 30 minuten en kost € 45,00. 

6. Wat heb ik nodig om te komen trainen met mijn hond?

Je hond natuurlijk! 😛 Daarbij is het handig om de volgende zaken altijd mee te nemen naar de trainingen:

 • Een vaste halsband/tuigje met vaste lijn (geen rol-, ketting- of sliplijnen)
 • Hondensnoepjes
 • Poepzakjes
 • Kom je voor de eerste keer trainen, dan vragen we je ook het entingenboekje van de hond mee te nemen.
 • We trainen buiten op het gras, dus goed schoeisel en kleding aangepast aan de weersomstandigheden is aan te raden.

  7. Moet ik met mijn hond al voorbereidend werk hebben gedaan voor de eerste les?

In principe is voorbereidend werk niet nodig, we oefenen immers het benodigde materiaal tijdens de cursussen!

 • Puppycursus: je pup is nog een (haast) onbeschreven blad, voorkennis is nog niet nodig. We beginnen hier bij het begin en gaan alle basisinformatie stap voor stap door.
 • Gedrag- en gehoorzaamheidscursussen: hier is het gewenst dat de hond enige basiscommando’s kent. Is dit nog niet het geval, dan is het mogelijk in te stappen in de startersgroep, waar de basiscommando’s worden aangeleerd alvorens je doorstroomt naar een gedrag- en gehoorzaamheidsgroep. In plaats van de startersgroep is het ook mogelijk de basiscommando’s aan te leren via privélessen, alvorens deel te nemen aan de groepslessen.
 • Apporteer- en jachttraining, Funtraining en Hondenbootcamp: voor deze cursussen is voorkennis gewenst. De hond dient de basiscommando’s onder de knie te hebben en goed te luisteren naar de eigenaar, zowel los als aan de lijn. Voor deelname aan deze cursussen hanteren we dan ook de huisregel dat de hond minimaal een puppycursus en een (liefst twee) gedrag- en gehoorzaamheidscurussen heeft gevolgd, bij ons of een andere hondenschool.

8. Mag ik iemand meenemen naar de training of moet ik alleen komen?

Gezellig als je partner/ouder/kind/buur ook meekomt naar de training, dat is geen enkel probleem! We adviseren ook juist dat iedereen die in de thuissituatie de hond helpt opvoeden, verzorgen en uitlaten in ieder geval een keertje mee komt trainen of kijken, zodat iedereen hetzelfde leert. We houden wel de regel aan dat maar één persoon tegelijk met de hond traint en de rest dan aan de zijlijn meekijkt. Dit omdat het anders voor de hond niet duidelijk is naar wie nou te luisteren (want het zijn allemaal mijn baasjes?). Wisselen onderling tijdens de training is altijd toegestaan, zodat iedereen die met de hond wandelt of leeft de kans krijgt om te oefenen.

9. Mogen kinderen mee naar het trainingsveld?

Kinderen mogen altijd mee naar een training om te kijken, dat is geen enkel probleem. Zeker als kinderen geïnteresseerd zijn in het (mee) opvoeden van de hond, vinden we dat natuurlijk heel positief! Het ligt alleen een beetje aan de leeftijd van de kinderen of ze zelf ook met de hond mogen trainen tijdens het trainingsuur. Wij hanteren de regel dat kinderen vanaf +/- 12 jaar met de hond mogen trainingen, uiteraard alleen na overleg met ons. Dit omdat kinderen dan op een leeftijd zijn dat ze overwicht kunnen hebben tijdens de training en ook begrijpen welke consequenties bepaalde handelingen naar een hond hebben. De verantwoordelijkheid voor de hond en kinderen blijft te allen tijde bij jou als ouder/voogd/opvoeder. Zorg er ook voor dat je zelf ook aanwezig bent op de lessen, om het eventueel over te kunnen nemen als de situatie daarom vraagt. Aan het trainingsveld grenst een kinderspeeltuin, waar de kinderen eventueel lekker kunnen spelen wanneer jij met de hond aan het trainen bent.

10. Ik ben slecht ter been/zit in een rolstoel/heb een blessure. Kan ik dan bij jullie hondentraining volgen?

Ook wanneer je fysiek ergens hinder van ondervindt, is het mogelijk om groepslessen te volgen. We proberen er zoveel mogelijk rekening mee te houden en oefeningen voor jou en je hond aan te passen indien nodig. Let wel op dat we trainen op gras en een onregelmatige ondergrond. Vormt je mobiliteit in zekere zin een belemmering om deel te nemen aan onze groepstrainingen, dan raden we aan te kiezen voor 1-op-1-begeleiding. Lees hier meer over bij onze privéhondentrainingen.

11. Ik zie dat de cursus al van start is gegaan. Kan ik later instromen tijdens een cursus?

Later instromen in een cursus is mogelijk, mits er nog plek is in de groep en we niet al te ver gevorderd zijn in de lessen. Dit om ervoor te zorgen dat het niveauverschil niet te groot wordt en de lessen voor alle cursisten en honden informatief, leuk en uitdagend blijft. Dit betekent dat instroming zou kunnen tot halverwege de lopende cursus en indien er nog plek is.

12. Ik krijg pas op een later moment een hond. Kan ik me alvast inschrijven voor een cursus?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Goed dat je al zover vooruit denkt. Het is mogelijk om je hond voor een toekomstige cursus (in hetzelfde jaar) op de inschrijflijst te zetten. Zeker omdat al onze cursussen in een mum van tijd vol zitten! Om te voorkomen dat we te maken krijgen met te veel verloop of afzeggingen, vragen we je hiervoor een kleine aanbetaling te doen, die uiteraard wordt verrekend met het volledige cursusbedrag. Ook hierbij geldt dat inschrijving pas compleet is na volledige betaling.

13. De hondencursus/workshop/privétraining is afgelopen. Kan ik door trainen?

Natuurlijk, er zijn altijd mogelijkheden. Elke leeftijd en elk ras is welkom bij Doderer Hondenschool. Heb je al een cursus bij ons gevolgd, dan kun je indien plek en tijdig aangegeven, doorstromen naar de volgende cursus. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om:

 • Van puppytraining/startersgroep door te stromen naar gedrag- en gehoorzaamheid 1
 • Van online cursus naar puppytraining/startersgroep
 • Van privétraining naar puppytraining/startersgroep/gedrag- en gehoorzaamheid
 • Van gedrag- en gehoorzaamheid 1 naar gedrag- en gehoorzaamheid 2
 • Van gedrag- en gehoorzaamheid 2 naar gedrag- en gehoorzaamheid 3
 • Van gedrag- en gehoorzaamheid 3 naar gedrag- en gehoorzaamheid 4
 • Van gedrag- en gehoorzaamheid 4 naar gedrag- en gehoorzaamheid gevorderd
 • Van gedrag- en gehoorzaamheid 1 of 2 naar apportsport
 • Van apportsport naar jacht- en apporteertraining
 • Van gedrag- en gehoorzaamheid 1 of 2 naar funtraining

  Volg je een (eerste) cursus bij ons, dan is dat geen garantie dat je automatisch een plek hebt in een vervolgcursus. Voor elke nieuwe cursusreeks dien je je opnieuw aan te melden binnen het tijdsbestek die we daarvoor geven. Cursisten die bij ons trainen krijgen voorrang op eventueel nieuwe aanmeldingen. Is het tijdsbestek voor de huidige cursisten verstreken en zijn er nog openstaande trainingsplekken of hebben we een nieuwe cursus ingeroosterd, dan zijn nieuwe cursisten van harte welkom. 

  Voor meer informatie over alle cursusmogelijkheden verwijzen we graag door naar onze agenda.

14. Ik heb in het verleden met mijn hond deelgenomen aan een cursus. Na de cursus ging het lange tijd goed, maar ik merk dat er nu toch onenigheidjes/minder fijne trekjes bij mijn hond zijn ingeslopen. Wat kan ik doen?

Allereerst: je bent niet de eerste! Hartstikke goed dat je dit doorziet en dat je er iets aan wilt doen. Je bent altijd weer welkom om te komen trainen, hoe jong/oud je hond ook is en of je vorige week nog bij ons op het veld stond of dat het al jaren geleden was. Wij willen iedereen helpen die een leuke relatie met de hond wil opbouwen. Zo kun je deelnemen aan de groepslessen om de puntjes weer op de i te zetten. Wil je liever hulp bij jouw specifieke vragen en eventuele problemen omtrent je hond aanpakken, dan raden we privétrainingen aan. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

15. Gaan trainingen door met slecht weer?

Bij Doderer Hondenschool trainen we in weer en wind, dus ja, trainingen gaan praktisch altijd door! We gaan er namelijk vanuit dat je in deze weersomstandigheden je hond in principe ook uitlaat, en dan is het wel zo fijn wanneer de hond ook in die situaties naar je luistert. Daar trainen we dan ook op! Een training kan vanuit de hondenschool geannuleerd worden wanneer wij vinden dat de weersomstandigheden op dat moment te gevaarlijk zijn voor mens en/of hond om op het trainingsveld te staan, denk aan onweer of extreme kou of hitte. Annuleren wij een training(sdag of avond) af, dan zorgen we altijd voor een inhaalmogelijkheid. Zeg je zelf een training af, dan is dat eigen keuze en is inhalen helaas niet mogelijk.

16. Welke kleding raden jullie aan voor op de hondentraining?

We trainen in de buitenlucht op gras, dus gepaste kleding naar de weersomstandigheden en temperaturen is aan te raden. Trek iets aan wat comfortabel zit en waarvan het niet erg is dat er wellicht wat vlekken op komen. Vermijd zoveel mogelijk wapperend materiaal zoals lange sjaals, paraplu’s, een open flapperende jas: dit kan allemaal afleiding zijn voor je hond en de training en aandacht van je viervoeter beïnvloeden. In de zomer is lekker luchtige kleding prima. Heeft het geregend, dan zijn watervaste schoenen of laarzen wel handig. Laat in ieder geval je witte gympen dan thuis. 😛

17. Mijn hond is loops (geweest). Kan ik naar de hondentraining komen?

Loopse teefjes zijn ook welkom op de training. Het is juist een goede oefening om jouw loopse teef te leren te luisteren ook al voelt ze zich lichamelijk wellicht even anders. En anderzijds ook goed voor de andere aanwezige honden om te leren te luisteren naar hun eigenaar, ondanks dat de honden onderling ruiken dat er een loops hondje bij is. Wel horen we graag vooraf aan de training dat je hond loops is of dat je denkt dat ze loops gaat worden, zodat we alle oefeningen aan de lijn blijven doen (honden gaan dan niet los).

18. Mag ik komen trainen wanneer (ik vermoed dat) mijn hond een besmettelijke ziekte heeft?

Wanneer je hond een besmettelijke ziekte heeft of wanneer je hond in aanraking is geweest met een ziekte die besmettelijk is – denk aan de ziekte van Giardia, besmettelijke hondenhoest of diarree – dan mag je tijdelijk niet komen trainen. Dit, omdat besmettelijke ziektes zich razendsnel verspreiden en zo andere honden ook besmet kunnen raken. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Een gezondheidsverklaring van de dierenarts is nodig om weer deel te kunnen nemen aan de cursus.

19. Mijn hond heeft een (tijdelijke) blessure of verwonding, of gedraagt zich anders dan normaal. Mag ik komen trainen?

De gezondheid van je hond staat voorop. Wanneer je hond een (tijdelijke) blessure, verwonding, lichamelijke of geestelijke afwijking heeft, is het raadzaam rustig aan te doen met je hond. Wanneer je zelf twijfelt over de gemoedstoestand van je hond, dan is het meestal verstandig om even een keertje over te slaan: luister naar je onderbuikgevoel en neem bij twijfel contact op met een dierenarts. Het is altijd mogelijk met ons te overleggen of deelname aan de trainingen al dan niet mogelijk is. Het kan zo zijn dat we je vragen overleg te plegen met een dierenarts welke stappen het beste ondernomen kunnen worden.

20. Kan ik het hondentrainingsveld ook betreden wanneer er geen hondentraining wordt gegeven?

Nee, dat is niet mogelijk. Ons omheinde hondentrainingsveld in het Ghoybos is eigen terrein en uitsluitend bedoeld om hondentraining op te geven. Buiten hondentrainingsuren is het veld afgesloten voor onbevoegden en dus niet openbaar toegankelijk. Maar niet getreurd, direct naast het trainingsveld ligt een losloopgebied en hondenspeelbos waar je hond lekker kan rennen en je samen met je hond kan spelen. Meer over weten? We schreven er een blogartikel over!

Meer losloopgebieden uit de buurt? Check onze andere blogartikelen:

21. Ik ga een les niet redden/heb een les gemist. Mag ik deze (op een ander dag) inhalen?

Heb je een les zelf gemist of afgezegd om welke reden ook – bijvoorbeeld vanwege ziekte van jezelf of je hond, een andere afspraak of vakantie – dan is er geen inhaalmogelijkheid. Ook niet op een andere trainingsdag/avond. Schrijf je je in voor een cursus, dan word je (rekening houdend met bepaalde voorkeuren in hoeverre dat voor ons mogelijk is) in een groep ingedeeld op een vaste trainingsdag en een vast tijdstip. Tijdens een cursus is het niet mogelijk om te wisselen van trainingsdag. Het is ook niet mogelijk om een les die je zelf hebt gemist in te halen op een andere dag/ ander tijdstip. Wanneer de cursus is afgelopen en je graag een vervolgcursus wilt volgen, is het wel mogelijk om een voorkeursdag/-avond door te geven en dus te wisselen. Hier proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden.

22. Ik ga een les niet redden. Mag mijn partner/ouder/buur de les overnemen?

Dat mag zeker! Red je zelf een les niet door (onvoorziene) omstandigheden, dan mag er altijd iemand anders met je hond komen trainen. We horen dit wel graag van tevoren – op de dag zelf is prima – zodat we weten wie we op het veld kunnen verwachten.

23. Wanneer ik een les afzeg, kan ik dan de lesstof van die les krijgen?

Wanneer je een les zelf afzegt of niet haalt, dan is dat je eigen keuze. Elke training die wij bieden, is op maat. Wij richten elke trainingsavond anders in en wij passen de trainingen aan naar gelang de trainingsgroep, de honden en de weersomstandigheden van dat moment. Dit wisselt dus elke keer! Mis je een les door eigen toedoen, dan gaan we je in deze situaties niet nog voorzien in de in te halen lesstof. We zorgen in de lessen voor genoeg herhalingen van bepaalde oefeningen, om ervoor te zorgen dat je niets cruciaals mist bij afwezigheid. Mocht je toch graag de lesstof van de gemiste les(sen) willen krijgen en expliciet huiswerk krijgen om te oefenen, via mail of WhatsApp, dan kan dat tegen extra betaling: € 10,00 per les.