De meestgestelde vragen aan onze hondenschool:

 

Algemene informatie

1. Waarom is hondentraining handig?

Het volgen van hondentraining is een geweldige manier om de band tussen jou en je hond te versterken. Vertrouwen is de basis: als jij en je hond op elkaar kunnen rekenen, bouw je een vriendschap voor het leven. Bij onze hondenschool bieden we diverse trainingen aan waarmee je jouw viervoeter beter leert begrijpen. Ontdek hoe je hond denkt, reageert in verschillende situaties, en hoe je zijn gedrag positief kunt sturen. Bovendien is trainen niet alleen leerzaam, maar ook een leuke en waardevolle manier om samen tijd door te brengen. Welke training kiezen jullie?

2. Uit welke cursussen kan ik kiezen?

Bij ons vind je trainingen voor elke leeftijd en elk niveau. Heb je een puppy of met je hond sportieve ambities, er is altijd iets passends. Onze reguliere cursussen en specialisaties:

– Puppytraining
– Gedrags- en gehoorzaamheidstraining (diverse niveaus)
– Apportsport (leren apporteren)
– Apporteer- en jachttraining (gevorderd)
– Funtraining: sport & spel
– Honden-bootcamp: samen sporten met je hond

Daarnaast bieden we ook om de zoveel tijd workshops aan, zoals:
– Show- en ringtraining
– Gebruik hondenfluit
– Vuurwerk & andere harde geluiden

Ten alle tijden is het mogelijk om privétrainingen te boeken of onze online hondentraining te volgen. 

3. Zijn er toelatingseisen?

Puppycursus en starterscursus: Je pup is nog een onbeschreven blad, dus voorkennis is niet nodig. Ook voor geadopteerde honden of herplaatsers die niet eerder training hebben gehad, hebben we een aparte groep. We starten bij het begin en doorlopen stap voor stap de basisinformatie.

Gedrag- en gehoorzaamheidscursussen: Het is wenselijk dat je hond enkele basiscommando’s kent. Heb je hier nog niet mee gewerkt, dan kun je starten in de startersgroep waar we deze commando’s aanleren. Je kunt ook privélessen volgen om de basis aan te leren voordat je doorstroomt naar de groepslessen. Twijfel je in welke groep jij en je hond het beste passen? Met nieuwe cursisten plannen we eerste een intake.

Gehoorzaamheid gevorderd, Apporteer- en jachttraining, Funtraining en Hondenbootcamp: Voor deze cursussen is enige voorkennis gewenst. Je hond moet de basiscommando’s goed beheersen en naar behoren luisteren, zowel aan de lijn als los. Hiervoor vragen we dat je hond minimaal een puppycursus en één (liefst twee) gedrag- en gehoorzaamheidscursussen heeft gevolgd, bij ons of een andere hondenschool. Indien wij denken dat het niveau in deze cursussen nog te hoog gegrepen is voor jou en je hond, geven we dat aan en raden we eerst nog een gehoorzaamheidscursus of andere oplossing aan.

4. Hoe schrijf ik me in voor een cursus?

Wil je voor het eerst bij ons komen trainen en heb je een hond ouder dan 14 weken, dan dien je eerst een intake te boeken. Tijdens deze 1-op-1-training van 45 minuten kijken we wat je hond aan basiscommando’s kent en opvolgt (indien deze al aanwezig zijn), en hoe je hond zich in het algemeen gedraagt. Hiermee vormen wij ons een goed beeld van jou en je hond. Aan de hand daarvan kunnen wij een juiste inschatting maken voor een passende groep, waar je direct in kunt stromen indien er plek is of waar je bij op de wachtlijst komt te staan.

Cursisten die al bij ons trainen kunnen zich bij elke nieuwe cursusreeks opnieuw aanmelden. Dit geschiedt via een inschrijfformulier die via de nieuwsbrief wordt verstuurd. Als cursist ben je altijd als eerste op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops en andere wetenswaardigheden. 

5. Mag ik iemand meenemen naar de training?

Gezellig als je partner, ouder, kind of buur mee komt naar de training!  Iedereen die helpt met de opvoeding, verzorging of het uitlaten van je hond, raden we aan om minstens één keer mee te kijken of trainen. Zo leert iedereen dezelfde aanpak.

Wel belangrijk: tijdens de training werkt steeds één persoon actief met de hond, terwijl de anderen meekijken vanaf de zijlijn. Dit voorkomt verwarring voor je hond (“Wie is nu mijn baas?”). Wisselen mag natuurlijk, zodat iedereen kan oefenen en de hond duidelijkheid houdt.

6. Mogen kinderen mee naar de training?

Kinderen zijn altijd welkom om mee te kijken tijdens de training. Zeker als ze willen helpen met de opvoeding van de hond, moedigen we dat alleen maar aan. Of ze zelf mogen trainen, hangt af van hun leeftijd. Kinderen vanaf ongeveer 12 jaar mogen – in overleg – zelf met de hond trainen. Op die leeftijd hebben ze meestal genoeg overwicht en begrijpen ze de impact van hun handelen op de hond.

Let wel: de verantwoordelijkheid voor zowel kind als hond blijft bij jou als ouder of voogd. Jij moet ook aanwezig zijn tijdens de les om in te grijpen of over te nemen als de situatie daarom vraagt. Voor jongere kinderen is er een speeltuin naast het trainingsveld, waar ze zich kunnen vermaken terwijl jij traint.

7. Kan ik een cursus volgen in een rolstoel/wanneer ik slecht ter been ben?

Ook met fysieke beperkingen kun je deelnemen aan onze groepslessen. We houden zoveel mogelijk rekening met jouw situatie en passen de oefeningen aan waar nodig. Houd er wel rekening mee dat de trainingen plaatsvinden op gras en een onregelmatige ondergrond.

Is je mobiliteit een belemmering voor de groepslessen? Dan is 1-op-1-begeleiding wellicht een betere optie. Meer info hierover vind je bij onze privéhondentrainingen.

8. Is het hondentrainingsveld te betreden buiten de lestijden?

Nee, dat is niet mogelijk. Ons omheinde trainingsveld in het Ghoybos is eigen terrein en alleen toegankelijk indien je een cursus bij ons volgt. Buiten lestijden is het afgesloten en niet openbaar toegankelijk.

Maar niet getreurd! Direct naast ons veld vind je een prachtig losloopgebied en hondenspeelbos waar je samen met je hond kunt genieten. Meer ontdekken? Lees ons blog over het speelbos of check andere leuke losloopgebieden in de buurt, zoals:
🐾 Hondenstrand Katwijk
🐾 Losloopgebied Koudenhoorn (’t Joppe)
🐾 Losloopgebied De Bult
🐾 Omheind losloopgebied Zoeterwoude
🐾 Strand Noord Aa in Zoetermeer
🐾 Omheind losloopgebied Bentwoud
🐾 Losloopgebied Vlietland

Gezondheid hond

1. Welke honden zijn welkom?

Bij onze hondenschool is iedere hond welkom, ongeacht ras, leeftijd of achtergrond. Of je nu een pup, oudere hond, rashond, mix, herplaatser of buitenlandse hond hebt, jullie horen erbij! We houden bij de groepsindeling zoveel mogelijk rekening met leeftijd en niveau, zodat trainen leerzaam én leuk is voor jullie allebei. Sommige trainingen, zoals puppytraining of jachttraining, zijn gericht op specifieke leeftijden of doelen, maar dit staat altijd duidelijk aangegeven. Heb je specifieke wensen? Laat het ons weten —bij ons is alles bespreekbaar!

2. Vanaf welke leeftijd mag mijn hond trainen?

Voor onze (groeps)trainingen op ons trainingsveld geldt dat honden minimaal 9 weken oud dienen te zijn om deel te nemen. Voor privétrainingen thuis is op jongere leeftijd al mogelijk, mits de pup juist geënt is, om ziektes en besmettingen voor je nog kwetsbare pup te voorkomen.

3. Welke entingen zijn vereist bij de hond?

Bij onze hondenschool hanteren we de regel dat honden mogen komen trainen wanneer ze de eerste 2 entingen hebben gehad, oftewel de 6- en 9-wekenenting. Dit om de gezondheid van alle honden en met name de nog kwetsbare pups zoveel mogelijk te waarborgen. De 12-wekenenting is alleen noodzakelijk indien je ook de apporteer- en jachttraining volgt, omdat het kan zijn dat we de honden met bepaalde oefeningen te water laten.

4. Ik krijg pas op een later moment een hond. Kan ik me alvast inschrijven?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Fijn dat je alvast vooruit denkt! Je kunt je hond alvast op de inschrijflijst zetten voor een cursus later dit jaar. Zeker omdat al onze cursussen snel volzitten. Om afzeggingen en verloop te voorkomen, vragen we een kleine aanbetaling, die we verrekenen met het cursusbedrag. De inschrijving is pas definitief na volledige betaling.

5. Mijn hond is loops (geweest), mogen we trainen?

Loopse teefjes zijn welkom op de training, met uitzondering van de apporteer- en jachttraining. Het biedt een goede kans om je hond te leren luisteren, ook al voelt ze zich fysiek anders. Voor de andere honden is het een waardevolle oefening om te blijven focussen op hun eigenaar, zelfs wanneer er een loops hondje in de buurt is. Laat het ons wel graag vooraf weten wanneer je hond loops is, of als je denkt dat ze binnenkort loops zal worden. Dan kunnen we ervoor zorgen dat alle oefeningen aan de lijn plaatsvinden en de honden niet loslopen.

6. Mijn hond heeft (vermoedelijk) een besmettelijke ziekte, mogen we trainen?

Indien je hond een besmettelijke ziekte heeft of in contact is geweest met een besmettelijke aandoening – zoals Giardia, besmettelijke hondenhoest of diarree – mag je tijdelijk niet deelnemen aan de training. Besmettelijke ziektes verspreiden zich snel, en we willen natuurlijk voorkomen dat andere honden besmet raken. Om weer deel te kunnen nemen, vragen we een gezondheidsverklaring van de dierenarts.

7. Mijn hond heeft een (tijdelijke) blessure of verwonding, mogen we trainen?

De gezondheid van je hond staat voorop. Heeft je hond een blessure, verwonding of andere lichamelijke of geestelijke afwijking, dan is het verstandig om rustig aan te doen. Twijfel je over de gemoedstoestand van je hond? Luister dan naar je onderbuikgevoel en sla een training over. Neem bij twijfel contact op met een dierenarts of hondenfysiotherapeut. Je kunt altijd met ons overleggen of deelname aan de training mogelijk is. We kunnen je ook vragen om samen met een dierenarts of hondenfysiotherapeut te bepalen welke stappen het beste genomen kunnen worden.

Cursusinformatie

1. Welke materialen heb ik nodig tijdens de training?

Je hond natuurlijk! 😉 Daarbij is het handig om de volgende zaken altijd mee te nemen naar de lessen:

  • Een goed passend halsband of tuigje
  • Een vaste lijn van 1,5-2 meter (geen rol-, ketting- of sliplijnen)
  • Hondensnoepjes
  • Poepzakjes
  • Kom je voor de eerste keer trainen, dan vragen we je ook het entingenboekje van de hond mee te nemen.
We trainen buiten op het gras, dus goed schoeisel en kleding aangepast aan de weersomstandigheden is aan te raden.

2. Welke kleding raden jullie aan voor op de hondentraining?

Onze trainingen vinden buiten op gras plaats, dus het is belangrijk om je kleding aan te passen aan het weer en de temperatuur. Kies voor comfortabele kleding die best een vlekje kan hebben. Laagjes werken het beste. Vermijd wapperende materialen zoals lange sjaals, open jassen of paraplu’s, alsook poepzakhouders en andere zaken aan de lijn van de hond. Dit kan namelijk afleidend zijn voor je hond en de training beïnvloeden. In de zomer is luchtige kleding prima en bij regen zijn waterdichte schoenen of laarzen een goed idee – en laat je witte gympen maar thuis! 😉

3. Dien ik me voor te bereiden op de (eerste) les?

Voor aanvang van je allereerste les bij Doderer Hondenschool vragen we je de informatie in dit blogartikel te lezen en ontvang je een nieuwsbrief met allerhande informatie ter voorbereiding van je eerste les. 

Uiteraard is het voor alle lessen is raadzaam de oefeningen die we in de les hebben gedaan en het eventuele opgegeven huiswerk, thuis te herhalen. 

4. Gaan trainingen door met slecht weer?

Bij Doderer Hondenschool trainen we in weer en wind, dus trainingen gaan bijna altijd door. We gaan er namelijk van uit dat je je hond ook bij slecht weer uitlaat, en het is dan fijn als je hond ook in die omstandigheden naar je luistert. Daar trainen we tijdens de lessen ook op. Een training kan vanuit de hondenschool worden geannuleerd wanneer wij vinden dat de weersomstandigheden te gevaarlijk zijn voor mens of hond op op dat moment op het trainingsveld te staan, zoals bij onweer of extreme temperaturen. Annuleren wij een les, dan zorgen we altijd voor een inhaalmogelijkheid. Zeg je zelf een training af, dan is inhalen helaas niet mogelijk.

5. De cursussen zijn al van start gegaan, kan ik nog instromen?

Instromen bij een cursus is mogelijk, mits er nog plek is in de groep en we niet al te ver gevorderd zijn in de lessen. Dit om ervoor te zorgen dat het niveauverschil niet te groot wordt en de lessen voor alle cursisten en honden informatief, leuk en uitdagend blijven. 
Om te weten of je hond in een huidige trainingsgroep past, plannen we samen eerst een intake in. 

6. De cursus die ik bij jullie volg, is afgelopen. Kan ik door trainen?

Bij Doderer Hondenschool kun je altijd door blijven trainen en doorstromen naar een volgende cursus. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om door te stromen:

  • Van puppytraining/startersgroep naar gedrag- en gehoorzaamheid 1
  • Van online cursus naar puppytraining/startersgroep
  • Van intake of privétraining naar een passende groep
  • Van gedrag- en gehoorzaamheid 1 naar gedrag- en gehoorzaamheid 2, van gehoorzaamheid 2 naar gehoorzaamheid 3 enzovoorts
  • Van gedrag- en gehoorzaamheid 1 of 2 naar apportsport
  • Van apportsport naar jacht- en apporteertraining
  • Van gedrag- en gehoorzaamheid 1 of 2 naar funtraining

Wil je doorstromen naar een vervolgcursus? Meld je dan binnen de aangegeven periode opnieuw aan. Cursisten hebben voorrang bij inschrijving, maar mochten er na de inschrijvingsperiode open plekken zijn, dan zijn nieuwe cursisten van harte welkom!

Meer info over cursusmogelijkheden vind je in onze agenda.

7. Ik heb lange tijd niet getraind, kan ik weer deelnemen?

Je wilt na tijden weer eens lekker wekelijks met je hond aan de slag, of je merkt dat er na een tijdje toch onregelmatigheden in de band tussen je hond zijn ontstaan. Dat is heel normaal! Goed dat je dit opmerkt en er iets aan wilt doen. Je bent altijd welkom om weer te komen trainen, ongeacht hoe jong of oud je hond is, of je recent nog hebt deelgenomen of al jaren geleden. Wij helpen je graag om de relatie met je hond te versterken. Je kunt deelnemen aan groepslessen om de puntjes op de i te zetten wanneer de inschrijving weer is geopend. Indien de laatste training heel lang geleden is, kan het verstandig zijn eerst een intake in te plannen, zodat wij kunnen beoordelen in welke trainingsgroep jullie het beste tot jullie recht komen. Heb je specifieke vragen of problemen, dan bieden privétrainingen een goede oplossing. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

8. Kan ik een gemiste les inhalen?

Indien je een les mist of afzegt – bijvoorbeeld door ziekte, andere verplichtingen of vakantie – is er helaas geen mogelijkheid om de les in te halen. Je wordt ingedeeld in een groep op een vaste dag en tijd, en wisselen van dag is tijdens de cursussenreeks niet mogelijk. Wanneer de cursus is afgelopen en je wilt een vervolgcursus volgen, is het wel mogelijk om een voorkeursdag en -tijdstip aan te geven. We proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden bij het maken van de nieuwe indelingen. 

Wanneer wij vanuit de hondenschool een les annuleren – bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of ziekte van een trainer – zorgen we altijd voor een inhaalmogelijkheid. Deze inhaaldata zijn vooraf al bekendgemaakt, verstandig dus daar in je agenda vooraf rekening mee te houden.

9. Ik red een les niet. Mag iemand anders met de hond komen trainen?

Red je zelf een les niet door (onvoorziene) omstandigheden, dan mag er altijd iemand anders met je hond komen trainen. We horen dit wel graag van tevoren – op de dag zelf is prima – zodat we weten wie we op het veld met jouw hond kunnen verwachten. Licht deze persoon – partner/kind/buur/ouder – vooraf zoveel mogelijk in over de mee te nemen materialen, kledingkeuze en eerder gedane oefeningen.

10. Kan ik de lesstof krijgen van de les die ik heb gemist?

Een les afzeggen of niet halen, is eigen verantwoordelijkheid. Iedere training is op maat en wordt aangepast aan de groep, honden en weersomstandigheden. De inhoud varieert dus per les. Belangrijke en nieuwe oefeningen die we tijdens de lessen geven, worden in een volgende les herhaalt. Zo mis je nooit iets belangrijks. Wil je toch graag tot in detail de gemiste lesstof ontvangen of concrete huiswerk om te oefenen, dan kunnen we dat sturen via e-mail of WhatsApp. Hiervoor staat een vergoeding van €5 per les.