Je hond bang voor vuurwerk? 12 lastminutetips

 In Blogartikel

Misschien had je je nog voorgenomen om op tijd met je hond aan een vuurwerktraining deel te nemen, maar wanneer de eerste rotjes al in de straat klinken ben je daar helaas te laat mee. Denk je nu dat er geen tijd meer is om je hond die bang is voor vuurwerk op oudjaarsavond te helpen? Geen paniek, ook in een kort tijdsbestek zijn er nog genoeg maatregelen die je kunt treffen om je hond gerust te stellen wanneer het knalfestijn begint. Met onderstaande 12 lastminutetips tellen we af hoe je het rond en op oudjaarsdag minder stressvol voor je hond maakt en samen zo soepel mogelijk het nieuwe jaar ingaat.

hond-vuurwerk-oudennieuw

De dagen voor oudjaarsdag

Terwijl wij nog aan het uitbuiken zijn van de kerstdagen, vertonen sommige honden al daags voor oudjaarsdag onrustig gedrag. In ons vorige artikel vertelden we hoe belangrijk het is dat jij als eigenaar weet waarom en hoe jouw eigen hond reageert in stresssituaties. Met die kennis kun je jouw hond de hulp bieden die hij nodig heeft, zoals met onderstaande tips om de vuurwerkangst al vroegtijdig te verminderen.

hond-uitlaten-vuurwerk

12. Laat je hond niet los tijdens het uitlaten

Of je hond nu wel of niet bang is voor vuurwerk, we raden het sterk aan om je hond in de periode van oud en nieuw niet meer los te laten lopen, maar aan de lijn te houden tijdens het uitlaten. Het lijkt misschien heel voorzichtig, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Helemaal wanneer je niet weet welke reactie je hond heeft op vuurwerk. Ook als je denkt op een rustige plek te zijn of zelfs als je hond in principe niet angstig is aangelegd, is het mogelijk dat je hond schrikt. Honden in paniek kunnen (net als mensen) vreemde dingen doen. Het risico bestaat dat de hond wegloopt en onvindbaar wordt, of met grote snelheid opeens een weg oversteekt. Zorg dat hond geregistreerd en gechipt is en eventueel tijdelijk een naamkoker draagt. Mocht hij onverhoopt wegschieten, dan kun je sneller met je viervoeter worden herenigd.

11. Wees voorzichtig met kalmerende middelen

Voor honden die bang zijn voor vuurwerk bestaan er diverse soorten medicatie: Van voedingssupplementen die al maanden van tevoren gedoseerd gegeven dienen te worden tot gels die alleen effectief zijn op de dag zelf, en van eenvoudige tabletten tot een jasje dat aangetrokken dient te worden voor het rustgevende effect. Wij zijn geen voorstander van het gebruik van dit soort middelen bij angstige honden, omdat veel medicijnen spierverslappers (vetranquil) bevatten. Zo wordt het dier verdoofd en lijkt het rustig te zijn, terwijl het gehoor nog steeds scherp is. Hierdoor is de hond dus ook nog steeds heel angstig, maar kan dit niet uitten vanwege de spierverslappers! Er zijn zelfs middelen die de gevoeligheid voor het geluid versterken in plaats van wegnemen. Omdat de motoriek van de hond bij deze middelen wordt stilgelegd, worden zijn andere gewaarwordingen als horen en observeren veel beter, waardoor geluid en de gevoeligheid daarvoor juist wordt vergroot en de angst van de hond bevestigd. Ben je toch van mening dat medicatie tegen vuurwerkangst het beste is voor je hond? Laat je dan vooraf goed adviseren en overleg altijd met je dierenarts.

Op oudjaarsdag

Kinderen uit de buurt die zich gedurende de dag vermaken met rotjes afsteken, een buurman die voor de grap toch even die sierpijl uitprobeert en voertuigen die veilig worden weggezet. Op oudjaarsdag hangt de spanning in de lucht. Met deze tips bereid je jezelf en je hond voor op het moment van de jaarwisseling.

10. Verkort je uitlaatrondje

Op oudjaarsdag- en avond kun je gewoon met je hond naar buiten voor de vaste uitlaatrondjes. Maak het zo stressvrij mogelijk door je rondjes iets kleiner te maken dan normaal: beperk het tot het alleen laten doen van de behoefte van de hond en kies een rustige looproute uit. Je kunt je hond gerust meenemen naar een bos- of natuurgebied, maar ook hier de tip om de hond aan de lijn te houden en niet te lang op pad te gaan. Vermijd straten of buurten waar overdag al het eerste vuurwerk wordt afgestoken, zeker als je hond erg bang is voor vuurwerk. Zorg er ’s avonds voor dat de hond bij voorkeur uiterlijk 22.00 uur nog een laatste keer buiten is geweest. Laat de hond daarna veilig binnen.

veiligeplek-hond-bang-vuurwerk

9. Creëer een veilige plek

Wanneer het geknal op oudjaarsdag al plaatsvindt, zal de hond het fijn vinden om een plek in huis te hebben om zich terug te trekken. Laat je hond vooral zelf een plek in huis uitzoeken waar hij zich prettig voelt. Is dit bijvoorbeeld in zijn eigen mand, in de badkamer, op bed, onder de trap of bij jou in de buurt? Dat is allemaal prima. Bied die plek aan, maak het zo comfortabel mogelijk en laat de hond verder met rust.

8. Sluit ramen en gordijnen

Het harde geluid en de lichtflitsen van vuurwerk dringen vaak tot diep in huis door en kunnen veel honden angst inboezemen. De herrie van buitenaf is enigszins te dempen door alle ramen, deuren, rolluiken of gordijnen dicht te doen. Heb je geen wering voor de ramen, probeer er dan alsnog iets voor te hangen (dekens, kranten). Veel honden zullen hier al een stuk rustiger van worden. Vergeet ook de eventuele hondenluik niet af te sluiten! Laat het licht in huis zoveel mogelijk aan om de flitsen van het vuurwerk minder fel te maken en ervoor te zorgen dat het licht van het vuurwerk minder reflecteert tegen de muren.

7. Zorg voor omgevingsgeluid

Behalve ramen, deuren en gordijnen sluiten, kun je het geluid en het lichtspektakel van het vuurwerk nog verder terugdringen door voor omgevingsgeluid te zorgen. Zet bijvoorbeeld het geluid van de tv of radio iets harder (niet te hard, natuurlijk, want ook dat kan de hond niet prettig vinden). Zelfs het geluid van huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser, wasmachine of stofzuiger kunnen bij de hond stress verminderen. Een hond die bang is voor vuurwerk heeft baat bij vertrouwde geluiden die de herrie van buitenaf iets zullen dempen.

hond-afleiden-bang-vuurwerk

6. Leid af met iets lekkers

Laat je hond zich afleiden met lekkere snacks? Zet deze troef dan in om de aandacht van de hond voor het vuurwerk weg te halen. Haal echt iets lekkers in huis dat je hond nauwelijks kan weerstaan en waar de hond wel even zoet mee is. Dat kunnen speciale hondensnoepjes zijn, maar denk ook aan een boterham met smeerkaas of het vullen van een kong met leverworst. Dat ruikt ook nog eens lekker voor de hond!

Heeft de hond ’s avonds nog eetlust, dan is het ook een mogelijkheid om het avondeten van je hond te verdelen in verschillende (kleinere) porties. Zo kun je de hond gedurende oudjaarsavond op moeilijke momenten steeds afleiden.

5. Straf je hond niet

Wanneer je hond bang is voor vuurwerk, is het mogelijk dat de hond rare fratsen uit gaat halen. Denk aan in huis plassen, piepen of blaffen of zenuwachtig op een pantoffel kauwen. Het is belangrijk om niet boos te worden en de hond niet te straffen wanneer de hond angstig reageert. Vaak weet de hond zelf ook niet goed wat hij met zichzelf aan moet. De hond kan vuurwerk associëren met straf, en deze ervaring als iets negatiefs ervaren. De volgende keer bij vuurwerk of andere harde geluiden kan de hond dan hetzelfde gedrag vertonen. Beter is het om je hond een alternatief te bieden, zoals het afleiden met voer of een spelletje.

4. Straal zelf rust uit

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat geldt voor de hond misschien nog wel extra op deze dag. Zorg ervoor dat de (gezins)situatie waarin de hond zich begeeft, zo normaal en kalm mogelijk is. Behandel de hond ook zoals je op andere dagen doet. Je hoeft de hond echt niet te negeren, maar zoek de hond ook niet per se op als hij zelf net een rustig plekje heeft gevonden. Vraag de hond om jouw aandacht, bied je hond dan steun zonder te overdrijven. Knuffel, aai en praat tegen de hond zoals je altijd doet. Blijf zelf rustig, ook als je zelf misschien wat oncomfortabel bent met vuurwerk of harde knallen. Honden houden hun eigenaren goed in de gaten, en zullen dan ook reageren wanneer je zelf in paniek schiet. Wanneer je rustig en kalm blijft, straal je dit ook af op je hond die daardoor iets meer gerustgesteld zal zijn.

gelukkig-nieuwjaar-doderer-hondenschool

Op het uur van de waarheid

3…2…1, gelukkig nieuwjaar! Sta je klokslag 12 uur het liefst aan iedereen gelukwensen uit te delen en het siervuurwerk te bewonderen? Denk eerst nog even aan je hond.

3. Laat je hond niet (meteen) alleen

Natuurlijk wil je tijdens de jaarwisseling je geliefden, familie of vrienden aandacht geven. Vergeet je trouwe viervoeter op het moment suprême niet. Let op je hond wanneer het feest om 12 uur losbarst. Ligt hij ergens rustig voor het geknal te schuilen, of zoekt hij toch dekking bij jou om zijn angst te verminderen? Ga ook niet meteen naar buiten, maar kijk eerst even naar de toestand van je hond. Hoe rustig ook, sommige honden vinden het erg prettig als er iemand in de kamer aanwezig is wanneer de knallen toenemen.

hond-vuurwerkoudjaarsavond

2. Let op dat de hond niet wegglipt

Om 12 uur is het een drukte van belang. Familie of vrienden die de deurmat platlopen om nieuw vuurwerk te halen of de champagneglazen bij te vullen. Terwijl jij de buren een gelukkig nieuwjaar wenst, let je even niet op en glipt je hond via de kier bij de deur toch nog naar buiten, want zijn bangheid voor vuurwerk heeft de overhand genomen. Hou de deur (of liever de hond) dus in de gaten! Check ook tussentijds even hoe het met je hond gesteld is.

Op nieuwjaarsdag

Nieuw jaar nieuwe kansen! Die stressvolle en luidruchtige avond ligt achter ons. Voor ons mensen is dat makkelijk gedacht en kunnen we de knop snel omzetten. Honden kunnen zich echter helaas niet realiseren dat die harde knallen echt maar voor één avond waren en voorlopig niet meer zullen plaatsvinden. Waar wij met frisse moed aan onze goede voornemens beginnen, is de hond nog steeds bang voor vuurwerk.

hond-angstig-vuurwerk

1. Wees nog waakzaam aan het begin van het nieuwe jaar

Het is verstandig om ook op nieuwjaarsdag (en de dagen erna) voorzichtig te zijn met en oplettend te zijn naar je hond. Laat ook nu je hond nog aan de lijn tijdens het uitlaten en beperk je uitlaatrondje tot het minimale. De kans bestaat dat buurtkinderen nog een paar rotjes in hun jaszak hebben zitten en die op de hoek van de straat snel nog even afsteken. Dat kan best nog even schrikken zijn voor je hond! Houd je hond ook weg bij vuurwerkrestanten op straat: snuffelen of oppakken kan gevaarlijk zijn. Je hond kan een paar dagen na oudjaarsavond ook van andere gekke of harde geluiden schrikken. Denk aan de schoonmaakploeg van de gemeente, waarvan het piepende geluid van de vuilniswagen je hond opeens angst in boezemt. Pas dezelfde bovenstaande tips toe om je hond ook de eerste dagen in het nieuwe jaar bij te staan.

nieuwjaar-vuurwerk-hond

0. Ga voor dat goede voornemen

We hopen dat bovenstaande lastminutetips zullen helpen om de vuurwerkangst te verminderen wanneer je hond bang is voor vuurwerk. En als goed voornemen voor het nieuwe jaar? Op tijd aan een vuurwerktraining met je hond beginnen!

Recommended Posts
vuurwerktraining-hondcoronavirus-hond