Een apport zien vallen, rustig wachten tot het signaal van halen gegeven wordt, het apport zoeken, oppakken. naar jou brengen en afgeven. Er is niets mooiers dan je eigen hond gedreven aan het werk zien en al zijn/haar zintuigen te gebruiken om een apport binnen te halen. Tijdens de apporteer- en jachttraining dagen we de hond zowel fysiek als mentaal uit door op diverse wijzen de hond te leren een apport binnen te halen. Ook in deze cursus staat de samenwerking en het plezier tussen baas en hond centraal.

Wat is apporteer- en jachttraining?

De hondensport waar apporteer- en jachttraining onder valt, is een wereld op zich. Er zijn dan ook diverse mogelijkheden. In onze apporteer- en jachttraining staat voornamelijk het ‘werken na het schot’ centraal. Dit betekent dat de hond krijgt aangeleerd om het wild dat is geschoten, zo snel mogelijk te halen en te brengen naar de eigenaar. Het zogenoemde apporteren. We werken dan ook zowel met dummy’s als met koud wild. In de jacht ben je afhankelijk van bepaalde situaties en omstandigheden, dus we trainen de honden op zoveel mogelijk verschillende manieren. Zo zullen we de honden leren wennen om een apport zowel over land als over of zelfs vanuit het water te halen, een apport zien vallen en pas op commando en aanwijzingen van de eigenaar halen of een apport binnen brengen via geur en sleepsporen. In de apporteer- en jachttraining worden alle zintuigen van de hond benut en aan het werk gezet.

Wat leert de hond tijdens de apporteer- en jachttraining?

Bij elke vorm van apport die we hanteren, is het belangrijk dat de hond rustig op de beurt wacht, misschien nog wel de moeilijkste oefening tijdens de lessen! We werken er dan ook naartoe dat de hond geduldig en rustig wacht totdat jij als eigenaar de hond de opdracht geeft het apport te halen.

  • gestuurd te worden naar/van het apport op aanwijzingen van jou als eigenaar
  • apport zoeken/halen op diverse ondergronden en verschillende plekken
  • gebruiken van de neus bij het zoeken naar een (verborgen) apport
  • apporteren over land
  • apporteren over/vanuit water
  • verschillende soorten apporten zoals dummy’s en koud wild in de bek vasthouden
  • dummy’s en koud wild schadeloos afgeven bij de eigenaar

Voor welke honden is deze cursus geschikt?

Deze training is met name bedoeld voor Staande honden (FCI-groep 7) en Retrievers (FCI-groep 8). De focus in onze apporteer- en jachttraining ligt er namelijk op om de honden klaar te stomen voor jachtdiplomadagen, workingtesten en/of veldwedstrijden. De trainingen zijn dan ook met name gestoeld op de SJP-proeven (standaard jachthondenproeven) en MAP-proeven (meervoudige apporteerproeven). Voor apporteren op wedstrijdniveau en jachtwerk zijn met name retrievers en staande honden de uitblinkers in het vak. Heb je interesse, maar weet je niet zeker of je hond (of jij) dit leuk vindt en kan? Dan raden we je aan te starten bij de Apportsport.

De minimale toelatingseis is dat de hond een apport brengt en onbeschadigd afgeeft. Enige ervaring met apporteren of het hebben gevolgd van onze cursus Apport – hondensport is dan ook een pré. 

Wil je deelnemen in de jachttraininggroep, dan is het belangrijk eerst een intake te boeken. Met deze intake kunnen we ons een goed beeld vormen van jou en je hond. Aan de hand daarvan kunnen wij een juiste inschatting maken voor een passende groep waarin je kunt gaan deelnemen.

Cursusinformatie apporteer- en jachttraining

  • Voor trainingsbenodigdheden (denk aan dummy’s, lange lijnen) wordt gezorgd, maar eigen materiaal meenemen wordt altijd aangemoedigd. Mocht je (al) werken met een hondenfluit, neem deze dan mee naar de training.
  • Voor specifieke tijden en data, bekijk onze agenda.
  • De cursus vindt plaats rondom het trainingsterrein van Doderer Hondenschool in het Ghoybos ((Leiderdorp/Leiden/Oud Ade): we zullen de omgeving verkennen om de honden nieuwe situaties en meer uitdaging te bieden!

Ik wil me aanmelden voor Apporteer- en jachttraining

  • Info hond

  • Info eigenaar

  • Stel hier nog je vraag of geef aanvullende informatie over jezelf/hond