Apporteer- en jachttraining

Net als mensen vinden honden het heerlijk om een sport te beoefenen. De apporteer- en jachthondensport is ontzettend leuk voor de hond, omdat deze hierin zowel fysiek als mentaal wordt uitgedaagd. Tijdens deze cursus staat ook hier de samenwerking en het plezier tussen baas en hond centraal.

Wat is een apport?

Een ‘apport’ staat voor een voorwerp dat de hond op commando ophaalt, oppakt en aan de baas afgeeft. Het voorwerp kan hierbij een dummy zijn of koud wild. Een hond apporteert dit natuurlijk niet altijd zomaar vanzelf! In deze cursus leren we de hond dan ook stapsgewijs via commando’s te apporteren. Hierbij komt dus ook een stukje gehoorzaamheidstraining kijken zoals het volgen (aan de lijn en los) en op afstand zitten en blijven. Daarnaast werken we aan de zelfstandigheid van de hond door de natuurlijke drift van de hond te activeren. We leren de hond zijn/haar neus te gebruiken, een apport te zoeken op diverse ondergronden en verschillende plekken, en een apport in de bek vast te houden (zonder hiermee te schudden of dit kapot te maken) en het apport bij de baas te brengen.

Wat leert de hond tijdens de apporteer- en jachttraining?

Tijdens de lessen leert de hond met behulp van diverse oefeningen onder andere:

  • op commando (op afstand) halen en brengen van apport
  • gebruiken van de neus bij het zoeken naar een apport
  • zoeken naar een verborgen apport
  • apporteren over land
  • apporteren over water
  • verschillende soorten apporten (bijvoorbeeld een dummy) in de bek vasthouden

Voor welke honden is deze cursus geschikt?

Deze training is in principe geschikt voor alle rassen en leeftijden: toont je hond interesse in apporteer- en speurwerk, dan is het een leuke manier om lekker samen bezig te zijn. De trainingsgroepen worden ingedeeld naargelang ervaring en leeftijd van de hond.

Voor apporteren op wedstrijdniveau en jachtwerk zijn met name retrievers en staande honden de uitblinkers in het vak. De trainingen zijn dan ook met name gestoeld op de SJP-proeven (standaard jachthondenproeven) en MAP-proeven (meervoudige apporteerproeven).

Ook als jouw hond geen retriever of staand ras is, zijn de oefeningen een leuke manier om de hond te enthousiasmeren voor apporteer- en jachttraining.

Cursusinformatie apporteer- en jachttraining

De apporteer- en jachttraining bestaat uit 10 lessen.

Voor trainingsbenodigdheden (denk aan dummy’s, lange lijnen) wordt gezorgd, maar eigen materiaal meenemen wordt altijd aangemoedigd. Mocht je (al) werken met een hondenfluit, neem deze dan mee naar de training. 

Zowel voor pups en jonge honden als voor wedstrijdlopende honden en ouwe rakkers zijn er trainingsmogelijkheden. Deze training wordt gegeven op woensdagavond. 


De cursus vindt plaats op het trainingsterrein van Doderer Hondenschool in het Ghoybos. Maar we zullen ook zeker de omgeving verkennen om de honden nieuwe situaties en meer uitdaging te bieden!